Choroby
jelita grubego
Uchyłkowatość jelita grubego to występowanie woreczkowatych uwypukleń w
ścianie jelita na zewnątrz od jego światła,
najczęściej umiejscowionych w esicy. Jest to
często spotykana choroba w krajach o wysokim
stopniu rozwoju cywilizacyjnego i dotyczy
1/3 osób, które ukończyły 50 rok życia.
Ludność krajów o wysokim stopniu
uprzemysłowienia żywi się pokarmami wysoce
oczyszczonymi, pozbawionymi włókien
roślinnych. Taka dieta jest uważana za jedna
z głównych przyczyn uchyłkowatości.
Ważną rolę w rozwoju uchyłkowatości może też odgrywać stres.
Wywołując wzmożone napięcie mięśniówki
jelit, zwiększa on ciśnienie jelitowe, które
ma być bezpośrednio odpowiedzialne za
powstanie lokalnych uwypukleń, czyli
uchyłków, w najsłabszych miejscach ścian
jelita.
Objawy. To bóle brzucha (najczęściej w lewym dole
biodrowym), zaparcie stolca lub biegunka,
albo też na przemian, zaparcie i biegunka.
Najczęstsze powikłania to ostre krwawienie z
uchyłków, przedziurawienie i ostre
zapalenie. Ostre, obfite krwawienie objawia
się wypróżnieniami z płynna lub skrzepłą
krwią oraz ogólnoustrojowymi następstwami,
jakie daje znaczny ubytek krwi.
Ostre zapalenie uchyłka oraz przedziurawienie występują z silnym
bólem brzucha umiejscowionym zwykle w lewym
dole biodrowym, gorączką oraz objawami
zapalenia otrzewnej.
Rozpoznanie opiera się głównie na badaniu
radiologicznym (tzw. kontrastowy wlew
doodbytniczy). Oprócz wlewu, w celu
wykluczenia innych chorób, wykonuje się
wziernikowanie części lub całego jelita
grubego.
W leczeniu choroby zaleca się dietę bogatoresztkową
(włókniste jarzyny, razowe pieczywo) oraz
otręby pszenne. Leki przeciwbólowe i
rozkurczowe stosuje się pomocniczo. Nie
ustępujące ostre zapalenie uchyłków,
przedziurawienie i krwotok to wskazanie do
operacji.
|