Wątroba jest elementem jego układu
pokarmowego i znajduje się w prawym
podżebrzu, zajmując także górne części
nadbrzusza. Wątroba u dorosłych osób waży od
1300 g u kobiet, aż do 1700 g u mężczyzn.
Wątroba jest organem o wielkich
możliwościach regeneracyjnych, nawet przy
operacyjnym usunięciu jednego płata wątroby,
z czasem ulega on regeneracji. Należy jednak
pamiętać, że zbyt częste uszkodzenia
prowadzą do zaburzeń jej regeneracji co może
skutkować marskością wątroby (utrata jej
funkcji) i zniszczeń jej architektury.
Do podstawowych zadań wątroby zaliczamy się:
detoksykacje (np. neutralizacje alkoholu i
innych używek), funkcje metaboliczną,
funkcję zapasową i magazynującą.
Choroby wątroby mogą mieć różne genezy, np.
mogą wystąpić w wyniku zatruć, ataku
pasożytów lub infekcji wirusowych,
przykładowo: żółtaczka czyli wirusowe
zapalenie wątroby lub cytomegalia. Występują
również wrodzone choroby / zaburzenia
(niedrożność, hemochromatoza lub zespół
Gilberta). Skutkiem tych chorób wątroby mogą
być różne powikłania, np. takie jak rak,
marskość czy niewydolność wątroby.
Przy chorobach wątroby stosujemy się dietą
wysokobiałkową, pieczywo powinno być tylko
pszenne (jasne), należy spożywać je z
masłem, białym serem, miodem, chudą szynką
lub polędwicą. Z dań mięsnych należy wybrać
ryby i gotowany drób, również potrawy mięsne
duszone i pieczone bez dodatku tłuszczu.
Należy unikać picia mocnej herbaty i kawy
oraz napojów gazowanych i bardzo słodkich. |