Z zaparciem mamy do czynienia gdy
oddawanie stolca ma miejsce rzadziej niż raz
na dobę.
Zaparcie może
występować z wielu przyczyn, najczęściej
towarzyszy ono zaburzeniom pracy jelita
grubego. Pojawia się również u osób zdrowych
prowadzących siedzący tryb życia lub
spożywających pokarmy z małą zawartością
płynów i błonnika. Inne grupy osób z
zwiększonym prawdopodobieństwem występowania
zaparcia to osoby starsze, noworodki oraz u
kobiety w ciąży.
W śród innych przyczyn występowania zaparcia
można wymienić: zatrucie, choroby
gorączkowe, niedrożność jelit.
Jedną z
najczęstszych przyczyn zaparcia jest
lekceważenie uczucia parcia na stolec. Przy
wstrzymywaniu oddawania stolca pomimo parcia
odruch parcia stopniowo zanika i w
następstwie, mimo obecności nawet dużych
ilości kału w prostnicy, odruch defekacji,
nie następuje.
W przypadku
zaawansowanego zaparcia stosuje się
lewatywę, zazwyczaj wystarcza spożycie
środków przeczyszczających (należy pamiętać,
że ich regularne przyjmowanie obniża ich
skuteczność działania, co w konsekwencji
prowadzi do zwiększania dawek, a w dłuższym
okresie może także doprowadzić do
wystąpienia objawów ubocznych). |